Seminarer og besøk – om det å ta vare på hverandre og seg selv

Kjell Morten Håland • November 25, 2020
I høst har vi som vanlig arrangert flere seminarer knyttet til det å leve generelt, og det å leve på internat spesielt. Med et grunnleggende håp om at «den som vet det rette, gjør det rette», forsøker vi å nå ungdommene.

Det startet allerede 10. september, da NLMs egen Eivind Sætre tok for seg det eksepsjonelt viktige temaet grensesetting. Seminarrekken fortsatte med ungdomsarbeideren vår, Simon Morris (bildet over), som snakket om sex og parforhold i oktober.

5. november fikk vi på nytt besøk. Da kom den tidligere basketballstjerna Marco Elsafadi (bilde nede til venstre) til Stranda og holdt flere foredrag. I timen før lunsj var vi samlet i gymsalen, og Marco delte sine til dels dyrekjøpte erfaringer. Allerede i 1993 begynte Marco sitt engasjement for barn og unge, og har siden jobbet med vanskeligstilt ungdom; rus, skulking, fritidsproblemer og vold. 

Marco var særlig opptatt av kraften som oppstår i relasjonen mellom mennesker – på godt og vondt. I foredraget la han blant annet vekt på at fravær av en unnskyldning og det å avbryte hverandre, vanligvis bygger vegger mellom mennesker. Han påstod også at det gikk an å tenke seg morgenfrisk, og argumenterte overbevisende, folkelig og godt for dette. Marco traff virkelig ungdommen med et relevant og nærværende foredrag, og jeg tror at budskapet gikk inn. Om elevene fra nå av møter morgenfriske til enhver førstetime, gjenstår likevel å se!

Tradisjonen tro har i tillegg 1. klassingene gjennomført et VIP-prosjekt (Veiledning og Informasjon om Psykisk helse i skolen) nå i november. Prosjektet la vekt på at det er helt normalt at det går litt opp og ned, generelt livet på skolen, og hvordan man skal ta vare på sin psykiske helse. VIP-prosjektet er et samarbeid med skolehelsetjenesten her på Stranda, og avsluttes med et besøk derfra. Da har elevene fått mulighet til å stille dem anonyme spørsmål på forhånd. Besøket både svarer på disse, og kommer med generelle råd og kontaktpunkter for tiden framover. Takk for et godt samarbeid også dette skoleåret, Henriette, Kristine og Kjellaug (bildet under til høyre).